Testimonials

Een fijne samenwerking: 1 + 1 = 3

Publicatiedatum 18 juli 2023

Floor Harms, Directeur Mens & Ontwikkeling, van Freia Groep werd benaderd door onze collega Rachelle met de vraag of Daaf haar kon helpen met de werving van nieuwe collega’s. Nu 3 jaar later zijn Freia Groep en Daaf fijne samenwerkingspartners en zijn er al vele mooie matches gemaakt!

Freia Groep

Freia Groep is het moederbedrijf van verschillende opleidings- en trainingsbedrijven. De opleidingsbedrijven bieden ontmoetingen en ervaringen, die de nieuwsgierigheid van werkende mensen stimuleert en hun zelfbewustzijn vergroot. Het doel is dat ze uiteindelijk wijzer worden. Elk bedrijf heeft haar eigen doelgroep, propositie, positionering en verhaal naar de markt. Uiteraard zoeken ze wel de verbinding en synergie op waar nodig. De bedrijven zijn verspreid over het hele land: Enschede, Amstelveen, De Bilt en het hoofdkantoor in Groningen.

Floor werkt sinds 2007 binnen Freia Groep en heeft verschillende HR-functies bekleed. Typerend voor haar is haar hands-on mentaliteit, waardoor ze veel door het land reist langs de verschillende bedrijven. Binnen de afdeling Mens & Ontwikkeling zijn zij van mening dat als je wilt meedenken en een partner wilt zijn, dat je er dan ook daadwerkelijk fysiek aanwezig moet zijn om te weten wat er speelt.

Samenwerking

Floor begint te vertellen over onze samenwerking: “Rachelle en ik hebben vroeger samengewerkt. Door de jaren heen hebben we elkaar voornamelijk gevolgd op LinkedIn. Totdat zij bij Daaf ging werken en mij benaderde of zij ons kon helpen met de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Zij belde mij eigenlijk op het juiste moment. Het fijne is dat Rachelle ons bedrijf kent, weet wat voor mensen hier werken en waar wij naar op zoek zijn. Zodoende is de samenwerking ontstaan! En een succesvolle samenwerking: want na de eerste plaatsing volgden er nog vele anderen.”

Door de krapte op de arbeidsmarkt was het voor Freia Groep lastig om nieuwe medewerkers te vinden. “Daardoor merkten we dat we onze manier van werven anders moesten aanpakken. Het ‘enkel’ online zetten van een vacature op verschillende jobboards was niet meer voldoende. We moesten mensen actief gaan benaderen. Los van het feit dat dit een vak apart is, ontbrak het ons aan de tijd en capaciteit.”

Het werken met bureaus is niet iets wat Freia Groep standaard doet. Het liefst vullen zij, “zo kostenbewust als wij zijn”, haar eigen vacatures in, maar “we merken ook dat het ons zelf niet meer lukte.” De belangrijkste criteria om voor Daaf te kiezen, waren:
• De aanpak. Deze sluit aan bij wat zij voor ogen hebben;
• Het verhaal over Daaf. Hoe wij werken, hoe de procedure eruit ziet, etc.;
• Rachelle heeft eerder gewerkt bij Freia Groep en weet dus wie zij zijn, hoe de bedrijfscultuur is, wie zij zoeken, etc.

Ervaring

Op de vraag of wij aan de verwachtingen van Freia Groep en Floor hebben voldaan, antwoordt Floor: "Absoluut! Volgens mij hebben wij vorig jaar (2022, red.) alleen al 15 nieuwe collega’s via jullie mogen verwelkomen. 1 + 1 werd dus echt 3.”

Floor heeft al met verschillende collega’s binnen Daaf samengewerkt, voor verschillende functies. “Het kenmerkende overall vind ik toch wel dat er echt geluisterd wordt. Ik heb niet veel woorden nodig om uit te leggen wat wij nodig hebben voordat jullie begrijpen wat ik bedoel. Dat schakelt heel makkelijk en fijn.

Daarnaast vind ik de mate van betrokkenheid groot. Jullie stellen niet iemand zomaar voor, maar leggen uit waarom jullie denken dat het een match kan zijn. Daarnaast durven jullie buiten de lijntjes te kleuren. Jullie leggen met overtuiging uit waar jullie de match zien en staan ook echt voor de kandidaat, zodat hij/zij een mooie baan vindt. Tot slot kloppen de voorstelteksten ook met wat de kandidaat aan ons verteld.”

Rachelle (vestigingsmanager Daaf, red.) vult aan: “De samenwerking met Freia Groep en de daarbij behorende labels is voor mij hét voorbeeld van een écht partnership. Het contact is laagdrempelig, we overleggen regelmatig en zijn transparant naar elkaar, ook als het anders loopt dan verwacht.
Dat maakt ons samen succesvol en zo kunnen we een echte “win-win-win” creëren. Want naast dat Daaf en Freia hiermee vooruit geholpen worden, helpen we hierdoor óók kandidaten aan een mooie nieuwe stap in hun carrière!”

Verbeterpunten

Wij vinden het leuk en belangrijk om onszelf te blijven uitdagen en ontwikkelen. Dus waar er positieve woorden zijn, horen wij ook graag de verbeterpunten. Floor vertelt: “Soms zijn jullie iets te gretig om de juiste match te maken. Als ik dan een dagje niet reageer, wordt er geschakeld met de hiring manager. Dat is mooi om te zien en dat kan ik ergens ook wel waarderen, maar soms vanuit ons oogpunt niet helemaal wenselijk. Daarnaast mag je soms ook zeggen: deze vacature geeft mij geen energie meer en ik geef de opdracht terug. Dat voelt wellicht als falen en opgeven. Aan de andere kant weten wij ook waar wij aan toe zijn en weten we dat we door kunnen gaan.

Om positief af te sluiten: wij zijn blij met een partner als Daaf, die zelfs in een krappe arbeidsmarkt ons steeds goed weet te helpen bij de werving!”

Floor-Harms-Freia