Alle blogartikelen van Daaf

Zo reageer jij op de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 17 augustus 2023

Je hebt gesolliciteerd op een functie en krijgt te horen dat je op gesprek mag komen! Wat is de beste manier om te reageren op deze uitnodiging voor het sollicitatiegesprek? Formeel of juist informeel? Met onze tips schrijf jij de perfecte reactie!

1. Wees snel en beleefd

Zodra je de uitnodiging ontvangt, is het belangrijk om snel te reageren. Laat zien dat je het waardeert dat ze jou hebben uitgenodigd en reageer beleefd. Een eenvoudig "Dank u wel voor de uitnodiging" aan het begin van je e-mail of telefoongesprek is een goede manier om te beginnen.

Het hangt van de organisatie af of je formeel of informeel reageert. Kijk op hun website: hoe communiceren zij zelf? Of kijk naar de aanhef in hun e-mails. Is dit ‘beste’ of ‘geachte’?

2. Bevestig je beschikbaarheid

Zorg ervoor dat je in je reactie op de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek aangeeft of je beschikbaar bent op de voorgestelde datum en tijd. Is dit niet het geval? Geef dan alternatieve tijden aan waarop je wel beschikbaar bent.

3. Vraag om meer informatie

Als de uitnodiging niet veel (of genoeg) details bevat, aarzel dan niet om meer informatie te vragen. Vraag bijvoorbeeld naar de naam en functie van de persoon of personen met wie je het gesprek hebt.

4. Wees duidelijk en beknopt

Houd je reactie kort en bondig. Werkgevers ontvangen vaak veel sollicitaties en hebben niet de tijd om lange e-mails te lezen. Zorg ervoor dat je boodschap helder is en de essentiële informatie bevat.

5. Correcte taal en spelling

Zorg ervoor dat je e-mail of telefoongesprek goed geschreven en vrij van spel- en grammaticafouten is. Een professionele communicatie is van groot belang en laat een positieve indruk achter bij de werkgever.

Voorbeeld

Onderwerp: bevestiging sollicitatiegesprek

Beste [naam],

Bedankt voor de uitnodiging. Hierbij bevestig ik onze afspraak op [datum] om [tijd] uur.

Ik kijk uit naar ons gesprek en licht mijn motivatie graag nader toe.

Met vriendelijke groet,
[jouw naam]

Het reageren op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is een belangrijke stap in het sollicitatieproces. Het geeft je de mogelijkheid om een goede indruk te maken nog voordat het gesprek plaatsvindt. Door snel, beleefd, goed voorbereid en professioneel te reageren, vergroot je de kans in een persoonlijk gesprek jouw kwaliteiten verder te tonen.