Alle blogartikelen van Daaf

Salaris benoemen in de vacaturetekst? 5 redenen waarom je dit wilt (moet) doen!

Veel bedrijven doen het al, veel bedrijven ook nog niet: het benoemen van het salaris in de vacaturetekst. Wij zijn ook voorstander en wij zijn daar niet de enige in. Sterker nog: de Europese Commissie overweegt dit te verplichten. Waarom je het salaris moet benoemen in de vacaturetekst? Wij geven je 5 redenen.

1. Belangrijke pullfactor

Salaris is een primaire motivatie voor veel kandidaten. Volgens onderzoek van Indeed beschouwt 65% van de werkzoekenden compensatie als de belangrijkste factor bij de beslissing om (niet) te solliciteren. Door een competitief salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals opleidingsaanbod of onbeperkt verlof) te vermelden, vergroot je de kans op meer en betere sollicitaties, met een potentiële toename tot 350% in conversie.

2. Efficiëntie in werving

Door een salarisrange te vermelden, trek je kandidaten aan die binnen deze verwachtingen vallen. Dit voorkomt tijdverspilling in het sollicitatieproces met kandidaten die later afhaken vanwege de salarisvoorwaarden. Salaris benoemen in de vacaturetekst, zelfs als je salarisaanbod niet de hoogste is, helpt bij het filteren van ongeschikte kandidaten. Dit bespaart je tijd én geld!

Overigens geldt voor de vacaturetekst: wees duidelijk, schep de juiste verwachtingen en werf hierdoor efficiënter. Hoe duidelijker de vacaturetekst is, hoe prettiger het is om met kandidaten in gesprek te gaan.

3. Onderscheiden van concurrenten

Veel bedrijven bieden een "marktconform salaris" aan zonder specifieke details. Door een specifiek salaris te benoemen in de vacaturetekst onderscheid je je van deze vage beloftes en val je op tussen andere vacatures. Dit speelt in op de verwachtingen van werkzoekenden, waarvan 80% minder geneigd is te solliciteren als er geen looninformatie beschikbaar is.

4. Transparante bedrijfscultuur

Open communicatie over salaris draagt bij aan een beeld van een transparante bedrijfscultuur, een andere belangrijke factor voor kandidaten. Dit verlaagt niet alleen de drempel om te solliciteren, maar draagt ook bij aan het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

5. Beter scoren in Google for Jobs

Sinds de introductie van Google for Jobs in 2020 is het salaris benoemen in de vacaturetekst een belangrijke rankingfactor geworden. Vacatures met een salarisindicatie scoren hoger en krijgen meer zichtbaarheid, wat resulteert in meer sollicitaties.

Kortom: het vermelden van het salaris in je vacaturetekst is niet alleen een trend, maar ook een strategische zet. Wil je meer informatie over gangbare salarisindicaties? Neem contact met ons op!