Alle blogartikelen van Daaf

Wil je gelukkiger worden in je werk? Probeer dit!

Publicatiedatum 28 september 2022

7,2: dat is het cijfer dat Nederlanders hun werkgeluk gemiddeld geven. Op de factor ‘verbinding’ wordt dit jaar lager gescoord dan in 2021. Van 7,3 naar 7. Hoe zorgen we ervoor dat we gelukkig(er) worden in ons werk? Probeer deze 5 tips eens!

Tip 1. Help elkaar

De mens is gemaakt om verbinding met mensen te maken. We zijn geëvolueerd voor samenwerking en om te zorgen voor elkaar. Uit onderzoek komt naar voren dat de handeling ‘geven’ gebieden in je brein activeert waar gevoelens van voldoening, sociale connectie en vertrouwen zich bevinden. Daarnaast zorgt ‘geven’ voor endorfine en dit geeft je het gevoel van geluk en tevredenheid. Help daarom jouw collega als hij of zij hierom vraagt (of ongevraagd natuurlijk).

Tip 2. Blijf gefocust

Uit onderzoek blijkt dat je maar op 1 ding tegelijk kunt focussen. Multitasking bestaat dus niet. Kies dus een taak uit en houd je aan deze ene taak. Dit heeft verschillende voordelen: je werkt sneller en beter. En daar houd je weer een goed gevoel aan over.

Tip 3. Trots op je werk? Noteer het

Er is vast een project, dat jij hebt uitgevoerd, waar je trots op bent. Toch? Door je te concentreren op positieve dingen, houd je een fijn gevoel. Ook maakt het je ruimdenkender, leg je makkelijker contact (goed voor punt 1), ben je creatiever en kun je beter met negatieve emoties omgaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat je open staat voor nieuwe informatie en dat je beter presteert. Noteren maar dus!

Tip 4. Midden in een taak stoppen

Vaak hebben we het gevoel dat we een taak moeten afmaken. Dit lukt vaker niet dan wel, waardoor je hier negatieve gevoelens over krijgt. Daarnaast is het makkelijker om te starten met een taak waar je al mee bezig was, dan een nieuwe. Doordat je meteen kunt starten, krijg je ook weer positieve gevoelens. Stop dus wat vaker midden in een taak en zie hoe dit jou (positief) beïnvloed.

Tip 5. Relaties opbouwen

Relaties zijn erg belangrijk voor ons. Vaak zelfs belangrijker dan wij zelf denken. Tijdens de lockdown en het verplichte thuiswerken, misten wij onze collega’s. Bovendien laat een studie van Harvard zien dat als je relaties kunt onderhouden je gelukkiger en gezonder bent. Hoe je dit doet?

  • Netwerkborrel bezoeken;
  • Maak verbinding in jouw contacten;
  • Pak de telefoon in plaats van een e-mail of WhatsApp te sturen;
  • Ga wandelen met een collega en leer iemand echt kennen.

Werkgeluk is ontzettend belangrijk. Wij ervaren dat elke dag weer bij Daaf en gunnen dit anderen ook. Daarom doen wij het werk dat wij doen. Maar werkgeluk maakt je ook succesvoller. Je wordt bijvoorbeeld door anderen sympathieker en betrouwbaarder gevonden. Je krijgt meer respect en je bent een effectievere leider. Kortom: werkgeluk levert je meer op dan alleen een goed gevoel. En dat willen we allemaal toch?