Alle blogartikelen van Daaf

Waarom schakel je een recruiter in?

Publicatiedatum 2 februari 2023

Als organisatie is het, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt, lastig en tijdrovend om een vacature in te vullen. Een recruitmentbureau inschakelen is dan een oplossing. Maar waarom zou je een recruitmentbureau inschakelen? Wat zijn de voordelen? Wij leggen het je uit.

Wat kan een recruiter voor je doen?

Werving en selectie (ook wel recruitment) refereert naar het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten. Voor een recruiter ligt de grootste uitdaging om een kandidaat te vinden die goed past bij zowel de functie als de organisatie.

Een recruiter neemt werkzaamheden van je over. Denk hierbij aan het schrijven van een vacaturetekst, het promoten van deze tekst, kandidaten screenen, benaderen en selecteren en de afronding van het proces.

Wanneer schakel je een recruitmentbureau in?

Het antwoord is simpel: je bent op zoek naar nieuwe collega’s. In een krappe personeelsmarkt is het al lastig om de juiste medewerkers te vinden. Daarnaast is het recruitmentvak in de afgelopen jaren snel doorontwikkeld. Soms lukt het niet om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen. Een recruitmentbureau helpt je doordat zij beschikken over de juiste tools. Zo is er een grote groep latent werkzoekenden. Deze werkzoekenden zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan, maar staan vaak wel open voor een nieuwe uitdaging. Deze groep wordt vaak overgeslagen als er voor de eigen organisatie wordt geworven. Een recruiter kan de latent werkzoekende activeren en interesseren in een nieuwe baan bij jouw bedrijf.

Voordelen van het inschakelen van een recruiter

1. Tijd

Tijd is één van de meest kostbare zaken in het bedrijfsleven. Vaak heb je als organisatie haast bij het aantrekken van nieuw talent, maar ook weinig tijd om hier zelf mee aan de slag te gaan. Je bent als organisatie immers al druk genoeg met de corebusiness draaiende te houden. Daarbij komt dat de werving en selectie een tijdrovend proces is. Een recruiter neemt het grootste deel van het proces uit handen. Ook zorgt een recruitmentbureau dat alle sollicitaties correct worden afgehandeld, waardoor het imago van je bedrijf behouden blijft.

2. Kennis en skills

Het werving- en selectieproces neemt niet alleen veel tijd in beslag, ook moet je beschikken over de benodigde kennis en skills. Hoe selecteer je bijvoorbeeld de juiste kandidaat? Waar moet je op letten? Hoe weet je of de kandidaat bij de organisatie past? Allemaal vragen waar een recruiter raad mee weet. Een recruitmentbureau heeft alle kennis en vaardigheden in huis om te zorgen voor een goede en duurzame match.

3. Netwerk

Het is soms lastig om de juiste kandidaten aan te trekken. Er is bijvoorbeeld een krapte op de arbeidsmarkt of je zoekt iemand met de juiste combinatie aan competenties en ervaring. Het is onze corebusiness om geschikte kandidaten te matchen aan organisaties, waardoor wij een groot netwerk hebben. Zo kan bijvoorbeeld een kandidaat niet passen bij organisatie X maar wel bij jouw organisatie.

Wil je weten hoe het selectieproces van Daaf eruit ziet? Bekijk onze werkwijze.