Man-en-vrouw-op-brug-buiten

Vergroot de kans op een nieuwe collega in de laatste maand van het jaar

Publicatiedatum 21 november 2022

De december maand gaat nu bijna in en dat betekent: zakelijk de laatste dingen van het jaar afronden en privé Sinterklaasavond, Kerstdiners en Oud en Nieuw-feestjes. Door alle drukte én het feit dat er veel mensen vrij zijn, schieten de afspraken met kandidaten er wellicht bij in. En dat is natuurlijk zonde, want hoe leuk is het om vanaf januari met een volledig team te starten.

Tip 1. Bepaal de prioriteit

Bepaal allereerst welke prioriteit jouw vacature heeft. Wil je iemand per januari of is dit voor later? Moet je nog rekening houden met budgetten van afgelopen jaar? Het is belangrijk om dit met elkaar af te stemmen, zodat duidelijk is of we gas moeten geven in deze toch al krappe markt.

Bepaal daarnaast wat je wilt doen met de lopende vacatures:

  • Wil je een vacaturestop? Dan wachten wij tot na de kerstperiode met geschikte kandidaten doorzetten;
  • Wil je kandidaten laten wachten tot januari 2023? Dan zullen we de afspraken daarvoor alvast maken en inschieten.

Let wel op bij bovenstaande punten: de kans is groter dat een kandidaat al een nieuwe, andere baan heeft als we wachten tot na de kerstperiode.

Tip 2. Stem je bereikbaarheid af

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten wanneer en hoe wij jou het beste kunnen bereiken, maar in de decembermaand is dit nog meer van toepassing. Ben je zelf op vakantie? Zo ja, wie neemt er jouw werkzaamheden over en bij wie kunnen wij terecht. Laat ons dit weten, dan kan de procedure gewoon vervolgd worden.

Tip 3. Bepaal wie de gesprekken voert

Ook dit punt is tijdens de kerstperiode eigenlijk nog belangrijker dan voorheen, omdat er veel collega’s van je vrij zullen zijn. Dus bepaal goed wie de gesprekken voert. Is deze persoon op vakantie? Kijk dan of er een andere collega is die het gesprek kan voeren. Stem dit ook af met HR voor eventuele cases die gemaakt moeten worden of contractafhandelingen. Op deze manier houden we de vaart in het proces.

Tip 4. Blok ruimte in je agenda

Als laatste tip willen we je meegeven om alvast wat ruimte in je agenda te blokken. Voor december, maar ook alvast voor januari. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar zullen we maar zeggen! Op deze manier kunnen we snel schakelen en gesprekken inplannen met kandidaten. Voordeel voor jou is dat dan misschien wat minder hoeft te schuiven in je agenda. De tijd was immers al geblokt.

Benieuwd naar nog meer tips of heb je zelf een goede tip? Dan kan je ons altijd bellen of mailen!