Alle blogartikelen van Daaf

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Publicatiedatum 2 maart 2023

Een sollicitatiebrief schrijven kan lastig zijn. Misschien heb je dit nog nooit gedaan of weet je niet zo goed waar je op moet letten? Met deze tips helpen we je een handje op weg!

Tip 1. Lees de vacature goed door

Na het lezen van de vacature schrijf je 3 belangrijke eisen en kenmerken op. Vervolgens laat je deze terugkomen in jouw sollicitatiebrief. De rest van de eisen en kenmerken laat je terugkomen in je cv. Op deze manier laat je blijken dat je de vacature goed hebt gelezen en hebt begrepen waar deze functie omdraait.

Tip 2. Voorkom dat je sollicitatiebrief een herhaling is van je cv

Richt je tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief vooral op de uitleg van je cv. Dus: waarom heb je gekozen voor de gevolgde opleiding? En waarom ben je bij dat bedrijf gaan werken? Natuurlijk mag je zaken benoemen uit je cv, zolang dit maar geen herhaling wordt en een toegevoegde waarde heeft. Enkel een opsomming van je opleiding, werkervaring en vaardigheden kan men ook lezen op je cv.

Tip 3. Laat je sollicitatiebrief opvallen

Allereerst: wees vooral enthousiast! Het kan je nooit kwalijk genomen worden om een leuke brief te schrijven waar je enthousiasme vanaf spat. Het schrijven van een sollicitatiebrief is maatwerk. Weet je al bij wie de sollicitatiebrief terecht komt? Richt de brief dan direct aan deze persoon. Zorg overall voor een toegespitste brief op elke vacature waar je op reageert. Onderzoek de baan goed, bekijk de organisatie en zorg ervoor dat jij eruit springt tussen alle andere standaard sollicitatiebrieven.

Een andere manier om op te vallen, is om een “anders dan anders” te beginnen. Zo zal het overgrote deel van de sollicitanten zijn of haar brief beginnen met waar hij/zij de vacature heeft gezien (bijvoorbeeld Indeed) en dat ze interesse hebben in de functie. Bekijk de socials en website. Wat valt erop? Start daar je brief mee en trigger hiermee de lezer.

Tip 4. Beschrijf waarom jij past bij de functie en organisatie

Na het lezen van jouw sollicitatiebrief moet de werkgever (of recruiter) weten waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Beschrijf dus aan de hand van concrete voorbeelden dat jij voldoet aan de eisen en kenmerken (uit de vacature, zie tip 1). Laat daarnaast ook merken dat je enthousiast bent over de organisatie. Bekijk hun kernwaarden en haak daarop in tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief.

Het allerbelangrijkste is dat je concreet bent. Door jouw sollicitatiebrief moet de lezer een duidelijk beeld van je krijgen. Hoe concreter, hoe beter. Dit hoeft niet alleen zakelijk te zijn. De lezer wil ook graag weten wie jij als persoon bent, laat dit dus vooral ook terugkomen.

Tip 5. Controleer op taal- en spelfouten

Het spreekt misschien voor zich, maar controleer op taal- en spelfouten. Vaak lees je zelf over je eigen fouten heen. Een goede tip is dan om iemand anders jouw sollicitatiebrief na te laten kijken.

Na het schrijven van je sollicitatiebrief kan je deze versturen. Met cv natuurlijk! Wil je hier ook tips voor? Lees dan het artikel ‘8 tips voor het beste cv’ op onze website.