Alle blogartikelen van Daaf

Jezelf presenteren in een sollicitatiegesprek? Dat doe je zo!

Publicatiedatum 31 oktober 2023

Een sollicitatiegesprek is jouw kans om de potentiële werkgever te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Het is niet alleen je cv dat telt, maar ook hoe je jezelf presenteert tijdens het gesprek. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Beschrijf concrete situaties

Vertel je sterke punten, vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie. Denk na over situaties waarin je deze kwaliteiten hebt laten zien en bereid voorbeelden voor om deze te ondersteunen. Doe dit ook met je verbeterpunten. Ondersteun je antwoorden met concrete voorbeelden. Beschrijf specifieke situaties, acties die je hebt ondernomen en de positieve resultaten die je hebt bereikt.

Vertel over jouw loopbaan

Daarnaast is het belangrijk om je loopbaanverhaal op een duidelijke manier te vertellen. Begin met je achtergrond, ga dan over naar je ervaringen en prestaties en sluit af met waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Vergeet ook niet om vragen te stellen aan je gesprekspartner. Dit zorgt er niet alleen voor dat het echt een gesprek wordt maar toont ook dat je betrokken bent en hebt nagedacht over de mogelijkheden binnen de organisatie.

Let op lichaamstaal

Ook is lichaamshouding belangrijk. Lichaamstaal spreekt boekdelen. Laat zelfvertrouwen zien in je houding en de manier van praten, vermijd daarbij arrogantie. Verder maak je oogcontact, geef je een stevige handdruk en zorg je voor een rechte en open houding.

En vergeet vooral niet dat werkgevers oprechtheid waarderen en dat zij een echt beeld van wie je bent als persoon willen. Het allerbelangrijkste is dus: wees jezelf en blijf oprecht!