Alle blogartikelen van Daaf

In 7 stappen naar een goede vacaturetekst

Publicatiedatum 29 maart 2023

Door het schrijven van een vacaturetekst laat je zien dat er een vacature beschikbaar is, wat de functie inhoudt en hoe de cultuur van de organisatie is. Maar hoe val je op tussen alle vacatures? Door een sterke tekst. Volg deze 7 stappen naar een goede vacaturetekst (of schakel ons in en wij helpen je).

Stap 1. Bepaal de doelgroep

Allereerst moet je natuurlijk weten wie de meest geschikte kandidaat is. Zodra je dit weet, weet je voor wie de tekst schrijft. Interview hiervoor de juiste mensen: de leidinggevende en directe collega’s. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld waar de kandidaat aan moet voldoen. Niet alleen wat de nieuwe collega moet kunnen, maar ook wat voor persoonlijkheid het beste past op de afdeling.

Stap 2. De juiste functietitel

De titel van de vacature speelt ook een grote rol. Vaak worden er titels gebruikt die binnen een bedrijf heel gangbaar zijn maar waar een kandidaat niet op zoekt, bijvoorbeeld Medewerker Revenue. Met deze functietitel is het niet meteen duidelijk wat je gaat doen. Je kan hier beter van maken: Medewerker Prijs en Conversie. Een goede manier is ook om te bedenken wat jouw ideale kandidaat op zijn of haar cv of LinkedInpagina heeft staan.

Stap 3. Een wervende intro

Je hebt ongeveer 6 seconden om de bezoeker te verleiden tot het lezen van de vacaturetekst. Een wervende intro is daarom belangrijk. De intro moet de lezer meteen pakken, anders haakt deze af. Zorg ervoor dat de juiste zoekwoorden in de intro naar voren komen. De lezer weet op deze manier om welke functie het gaat.

Stap 4. Inhoud van de baan

Beschrijf zo duidelijk mogelijk wat de baan inhoudt. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? De functieomschrijving is het belangrijkste van je hele tekst: dit is immers wat de kandidaat uiteindelijk gaat doen. Wees hierin ook eerlijk: elke baan heeft voor- en nadelen. Als je de baan mooier omschrijft dan deze daadwerkelijk is, zal de kandidaat sneller afhaken. Ze zeggen niet voor niets: eerlijkheid duurt het langst. Dit trekt daarnaast ook de juiste kandidaten aan.

Stap 5. Belangrijke informatie

Van de bezoeker van de website weten we dat hij meer scant dan leest en hoe lager op de pagina, des te minder is zijn of haar aandacht. Plaats daarom belangrijke informatie, zoals de functieomschrijving en functie-eisen hoger dan bijvoorbeeld de organisatiebeschrijving. Zo komen de belangrijke zoekwoorden eerder in de tekst te staan. Daarnaast staat tekst die over meerdere vacatures identiek is lager op de pagina. Een bijkomend voordeel is dat zoekmachines zoals Google houden van unieke teksten en sterk op elkaar lijkende content minder goed vindbaar maken. En je wilt natuurlijk dat jouw vacature goed gevonden worden.

Stap 6. Opsommingen

Een tekst moet ook ‘lekker’ lezen. Opsomming helpen hierbij. Deze lezen namelijk makkelijk en maken de tekst overzichtelijk. Dat weet je lezer ook. Zij besteden daarom net wat meer aandacht aan woorden in opsommingen dan aan de rest van de tekst. Besteed hier ook genoeg aandacht tijdens het schrijven van de vacaturetekst.

Stap 7. Gebruik normale taal

Tot slot: schrijf in spreektaal. Door in spreektaal te schrijven en moeilijke woorden te vermijden, wordt de tekst beter onthouden. Ook vermijd je het liefst clichés. Leg in je eigen woorden uit hoe het er in de organisatie aan toe gaat en vermijd termen als ‘dynamische organisatie’, ‘marktconform salaris’ en ‘informele werksfeer’. Wees duidelijk en specifiek!

Nu kan je zelf een goede vacaturetekst schrijven. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!