Alle blogartikelen van Daaf

Hoe bepaal je jouw salarisindicatie?

Publicatiedatum 20 juli 2023

Als je je op één vraagt kunt voorbereiden die je gaat krijgen tijdens een sollicitatiegesprek is het wel: “Wat is jouw salarisindicatie?”. Een salarisindicatie is eigenlijk niets anders dan het salaris dat je zou willen verdienen. Wij geven je 5 tips om tot een goede salarisindicatie te komen.

1. Doe onderzoek naar de branche en functie

Voordat je een salarisindicatie vaststelt, is het goed om te weten wat de marktwaarde is van de functie waarvoor je solliciteert. Dit kun je doen door vacatures te onderzoeken die vergelijkbaar zijn met de functie waarin je geïnteresseerd bent. Er zijn verschillende online platforms en salarisonderzoekstools, zoals op Loonwijzer.nl, beschikbaar die je helpt bij het verkrijgen van informatie over salarissen voor specifieke functies in jouw regio.

2. Weeg jouw ervaring en vaardigheden af

Neem je eigen ervaring en vaardigheden in overweging bij het bepalen van je salarisindicatie. Hoe meer ervaring en expertise je hebt, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor een hoger salaris. Denk na over specifieke prestaties, certificeringen of opleidingen die je hebt behaald die van invloed zijn op jouw waarde op de arbeidsmarkt. Kijk objectief naar je kwalificaties en prestaties en vergelijk deze met de vereisten van de functie waarop je solliciteert.

3. Praat met professionals in het veld

Netwerken met professionals in hetzelfde vakgebied is waardevol bij het bepalen van je salarisindicatie. Zij kunnen inzicht geven in de salarissen die in de industrie worden betaald en je helpen bij het begrijpen van de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied.

4. Houd rekening met secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het basissalaris is het belangrijk om ook rekening te houden met andere aspecten. Denk na over de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, pensioenregelingen en flexibele werktijden. Deze kunnen van invloed zijn op de gehele tevredenheid en uiteindelijke waarde van het aanbod.

5. Wees realistisch en flexibel

Het is begrijpelijk dat je een goed salaris wilt ontvangen, maar het is ook belangrijk om realistisch te zijn. Als je aan het begin van je carrière staat of een carrièreswitch overweegt, is het mogelijk dat je een lager salaris moet accepteren om ervaring op te doen of jezelf te bewijzen in een nieuwe branche. Wees flexibel en sta open voor onderhandelingen.

Het bepalen van jouw salarisindicatie vereist wat onderzoek, zelfevaluatie en realisme. Door de marktwaarde van de functie te begrijpen, je eigen vaardigheden en ervaring te evalueren, secundaire arbeidsvoorwaarden in overweging te nemen en met professionals uit de branche te praten, kun je een goed onderbouwde salarisindicatie bepalen. Het is belangrijk om te onthouden dat salarisonderhandelingen een proces zijn en dat flexibiliteit en openheid essentieel zijn om een goed resultaat te bereiken. En als je er niet uit komt? Dan helpen wij je natuurlijk graag!

Nu je weet wat je salarisindicatie is, kan je gaan solliciteren. Heb je al een vacature bij ons op de website gezien? Solliciteer dan direct!