Alle blogartikelen van Daaf

Het belang van employer brand

Publicatiedatum 8 juni 2023

Het employer brand verwijst naar de reputatie van een organisatie als werkgever en de ervaringen die medewerkers hebben tijdens hun dienstverband. Een positief employer brand helpt jouw bedrijf om zich te onderscheiden van de concurrentie en de juiste kandidaten aan te trekken. Wat zijn nog meer voordelen en hoe ontwikkel en behoud je een sterk employer brand? Wij leggen het je uit!

Voordelen employer brand

Er zijn verschillende voordelen van een sterk employer brand. De belangrijke voordelen zijn:

 1. Het aantrekken van talent
  Een positief employer brand helpt een bedrijf om talent aan te trekken dat past bij de cultuur en waarden van de organisatie. Potentiële nieuwe medewerkers willen werken voor bedrijven waar ze zich goed bij voelen en waarvan ze geloven dat ze een positieve impact hebben.
 2. Het behouden van talent
  Als bedrijf laten zien dat je om de medewerkers geeft en hen waardeert, kan helpen om medewerkers te behouden. Medewerkers die trots zijn op hun werkgever en zich verbonden voelen met de missie en waarden van het bedrijf zijn minder geneigd om te vertrekken.
 3. Een hogere betrokkenheid
  Naast het behouden van talent zijn medewerkers die trots zijn op hun werkgever en zich verbonden voelen met de organisatie meer betrokken en gemotiveerd om hun werk goed te doen. Dit leidt tot hogere prestaties en betere resultaten.
 4. Concurrentievoordeel
  Een sterk employer brand helpt een bedrijf om zich te onderscheiden van de concurrentie en zich te positioneren als werkgever van keuze. Dit is vooral belangrijk in een krappe arbeidsmarkt waar het werven van talent een uitdaging is.

Ontwikkel en behoud employer brand

Om een sterk employer brand te ontwikkelen en te behouden, zijn er verschillende stappen die je als bedrijf neemt:

 1. Omschrijf de bedrijfscultuur en waarden
  Het is belangrijk om duidelijk te maken wat het bedrijf onderscheidt van de concurrentie en welke waarden het bedrijf belangrijk vindt. Deze waarden moeten worden gecommuniceerd naar jouw medewerkers en potentiële kandidaten.
 2. Creëer een positieve werkomgeving
  Het is belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich kunnen ontwikkelen. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld training en ontwikkeling, flexibele werktijden en een goede werk-privébalans aan te bieden.
 3. Communiceer met medewerkers en kandidaten
  Open en transparant communiceren met medewerkers en kandidaten is van belang. Dit kan door bijvoorbeeld regelmatig vergaderen, feedbacksessies en enquêtes uit te voeren.
 4. Investeer in employer branding
  Als bedrijf investeer je in employer branding om een sterk employer brand te ontwikkelen en te behouden. Dit doe je door te investeren in marketing- en advertentiecampagnes die gericht zijn op potentiële nieuwe medewerkers. Bedrijven kunnen ook sociale media inzetten om hun employer brand te promoten en medewerkers aan te moedigen om hun ervaringen te delen op platforms zoals LinkedIn.
 5. Blijf vernieuwen
  Het is belangrijk om te blijven vernieuwen om een sterk employer brand te behouden. Evalueer bijvoorbeeld regelmatig jouw beleid en procedures en pas dit aan veranderende omstandigheden aan. Blijf ook vooral luisteren naar de feedback van medewerkers en kandidaten en gebruik deze feedback om verbeteringen aan te brengen.

Kortom: het opbouwen van een sterk employer brand vereist voortdurende inspanningen en investeringen. Deze inspanningen zijn echter een waardevolle en duurzame investering voor de toekomst van het jouw organisatie.