Alle blogartikelen van Daaf

Drastische daling looptijd vacatures

Het sollicitatieproces heeft in lange tijd niet meer zo’n ontwikkeling doorgemaakt als het afgelopen jaar. Dit meldt FlexNieuws deze week. Door de beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis is e-recruitment volledig omarmd en is het aannameproces grotendeels gedigitaliseerd. Het gevolg is dat openstaande vacatures veel sneller worden vervuld dan 3 jaar geleden.

Waar het een paar jaar geleden nog het ‘normaal’ was om je eerste of tweede gesprek bij een potentiële nieuwe werkgever op locatie te voeren, is het tegenwoordig veel gebruikelijker om deze real-life setting na te bootsen via een videoverbinding. Beide partijen een kopje koffie of thee erbij, maar dan wel voor een beeldscherm en niet écht tegenover elkaar. In de praktijk blijkt dit een stuk makkelijker in te plannen en neemt het ook nog eens een stuk minder tijd in beslag, vanwege het vervallen van de reistijd bijvoorbeeld. De effecten hiervan zijn direct merkbaar in de recruitmentwereld.

Doorlooptijd vacatures neemt af

De opkomst van e-recruitment heeft een versnelling teweeggebracht in de vervulling van openstaande vacatures. Intelligence Group kwam er in opdracht van JobDigger achter dat vacatures in het eerste kwartaal van 2021 bij de directe werkgever gemiddeld veertien dagen korter online staan in vergelijking met Q1 van 2018. De doorlooptijd bij intermediairs bleek eveneens te zijn afgenomen met vijf dagen.

Desondanks zijn intermediairs nog altijd kampioen in het vervullen van vacatures. Gemiddeld staat een vacature bij hen er nog geen maand uit (29 dagen), terwijl een directe werkgever er zeker anderhalve maand zoet mee is (47 dagen). De verwachting is dat de krappe arbeidsmarkt de looptijd van vacatures alleen nog maar meer zal laten afnemen.

Innovatieve systemen en IT

De overgang van traditioneel recruitment naar e-recruitment was al eerder in gang gezet met continue innovaties op het gebied van datagedreven systemen, kunstmatige intelligentie en complementerende recruitmenttools. De digitalisering en proces- optimalisatie leveren tevens een bijdrage aan de verkorte looptijd van vacatures. Dit vergt steeds meer van de recruiter anno nu op het gebied van technische kennis en analytisch vermogen. Daar staat echter tegenover dat een investering hierin al snel zijn vruchten af zal werpen.

Eén ding is in ieder geval zeker: deze (digitale) revolutie gaat zijn sporen nalaten in de wereld van de arbeidsbemiddeling.