Stijging van aantal vacatures: een millenniumrecord

Dat de coronacrisis een klap was voor de economie staat als een paal boven water. Ook op de arbeidsmarkt zijn de nodige sporen nagelaten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde een recorddaling van maar liefst 60 duizend openstaande vacatures in het eerste kwartaal van 2020. Nu, precies een jaar later, meldt het CBS dat het aantal vacatures sinds 1999 niet meer zo hard is gestegen.

De stijging van zo’n 26 duizend vacatures gaat gepaard met een krapper wordende arbeidsmarkt. Het aantal werklozen is namelijk met 50 duizend afgenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020. Over volledig herstel kan echter niet worden gesproken. Het aantal banen neemt namelijk nog altijd aanzienlijk af. De vraag is bovendien wat de versoepelingen van de maatregelen in het tweede kwartaal van 2021 teweeg gaan brengen.

 

Flexwerk gedurende de coronacrisis

Dat de overheid zich inspant om de kloof tussen flexwerk en vaste dienstverbanden te verkleinen is al enige tijd bekend. Zie hierover ook: De zes zekerheden van de inlenersbeloning. Het CBS heeft in samenwerking met TNO onderzocht wat de effecten van de crisis op deze inspanning zijn geweest. Zij zagen een grotere terughoudendheid van werkgevers om werknemers een vast dienstverband aan te bieden. Bovendien bleek driekwart van de werknemers in een nieuwe baan op flexbasis aangenomen te zijn. De ontflexing vlakt hierdoor al sinds het einde van 2020 af. Echte conclusies kunnen we nog niet trekken. Voorlopig blijft flexwerk in trek. De voorspelling is dat met het zomer- en festivalseizoen in aantocht, het aantal vacatures ook in de uitzendwereld de komende tijd zeker in de lift zal blijven.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over Daaf? Aarzel dan niet om contact op te nemen! Ik vertel je met veel plezier alles over Daaf.

Mick Knabben - van Leusden

Directeur